Trouw dagplanning

Een volledig trouwprogramma vanuit mijn perspectief als fotograaf

Met elk koppel dat geïnteresseerd is om mij in te huren als huwelijksfotograaf, plan ik eerst een kennismakingsgesprek. Tijdens dat gesprek leren we elkaar beter kennen en overlopen we jullie dagplanning. Zo kan ik een inschatting maken van wat jullie als koppel belangrijk vinden. Ik geef daarbij ook soms advies, bijvoorbeeld over de volgorde van het dagprogramma of over de organisatie. Vaak hoor ik dan achteraf dat mijn koppels dit heel fijn vinden omdat ik dingen vermeld heb waar ze zelf nog niet aan hadden gedacht. Daarom denk ik dat deze blog enorm waardevol kan zijn. Zo zie je bij het plannen van jullie huwelijk niets over het hoofd én kan je ook eens zien waar ik op let als fotograaf. Het spreekt voor zich dat jullie dit trouwprogramma niet exact moeten volgen, doe vooral jullie eigen ding! Deze blog dient enkel ter inspiratie en zodat jullie weten wat jullie van mij als trouwfotograaf kunnen verwachten.

08u30 – 10u30: klaarmaken

Volgens de traditie, die jullie natuurlijk niet hoeven te volgen, maken de bruid & bruidegom (of bruid & bruid of bruidegom & bruidegom) zich apart klaar. Als ik als fotograaf toekom, maak ik eerst even kennis met de bruid en haar suite. Daarna stel ik me eerder op als reportagemaker. Ik laat de haar- en make-upartiesten hun werk doen en begin meestal met de detailfoto’s (jurk, ringen, etc.). Je mag ook altijd een trouwuitnodiging of andere accessoires (vb. bloemen) voorzien om de detailfoto’s aan te kleden. Daarna trek ik foto’s van de bruid. Meestal zit zij al met haar gezicht naar het licht toe voor de make-upartiest. Dat maakt het voor mij gemakkelijk. Als de bruidegom zich in de buurt bevindt, glip ik een half uurtje weg om ook van hem enkele foto’s te trekken. Hij is meestal vroeger klaar, dus dan kan ik foto’s trekken terwijl hij zijn horloge vastmaakt, zijn strikje aandoet, etc. Tot slot is het tijd voor de aankleedfoto’s van de bruid. Deze foto’s zijn meestal ‘staged’ (in scène gezet). Ik wil jullie namelijk de nodige privacy geven tijdens het aankleden. Daarna maken we enkele ‘nagemaakte’ aankleedfoto’s, eventueel samen met de ouders of getuigen.

10u30 – 11u00: first look

Na het klaarmaken is het tijd voor de first look: de eerste keer dat jullie elkaar aangekleed gaan zien. Meestal ga ik klaarstaan met de bruidegom op een plek waar ik beide kanten (zicht op de bruid/zicht op de bruidegom) mooi kan belichten, vb. in de schaduw. De bruid komt iets later aangewandeld en tikt op de schouder van de bruidegom, die zich omdraait. De hele first look duurt meestal maar zo’n kwartiertje, maar ik vind het vaak een van de mooiste onderdelen van de dag. Helaas kan ik mezelf niet in 2 splitsen. Daarom fotografeer ik meestal: het aankomen van de bruid (dus zicht op de bruid), de reactie van de bruidegom (dus zicht op de bruidegom) en tot slot enkele foto’s van jullie beiden terwijl jullie elkaar een knuffel en kus geven.

11u30 – 12u30: burgerlijke trouw

Sommige koppels plannen hun burgerlijke trouw liever op een andere dag, maar voor de vorm neem ik dit onderdeel er even bij. Tijdens de burgerlijke trouw hou ik me op de achtergrond, al probeer ik wel vanuit alle hoeken zowel jullie als koppel als jullie gasten vast te leggen op beeld. Dit is een van de enige momenten van de dag waarop ik met 2 camera’s fotografeer, omdat ik op dit moment echt niks mag missen van wat er gebeurt. De burgerlijke trouwceremonie duurt meestal maar een kwartiertje, maar achteraf wil je waarschijnlijk ook wel een moment om een glaasje te drinken met de aanwezigen en/of wat groepsfoto’s te trekken.

13u00 – 13u30: lunch

Het klinkt misschien stom maar vergeet zeker niet voldoende te eten en voldoende (water) te drinken op je trouwdag. Het is een leuke maar vermoeiende dag, dus plan zeker een moment om snel iets te eten. Oh ja, en ik moet natuurlijk ook mijn bokes opeten, anders hou ik het niet vol tot ‘s avonds.

14u00 – 15u00: fotoshoot

Nu is het tijd voor de fotoshoot. En heel eerlijk? Als het aan mij zou liggen, zou ik die liever op een ander moment van de dag plannen. Huwelijken gaan vaak door tijdens de zomermaanden. Dan is er op dit moment van de dag erg veel zon, wat kan zorgen voor harde schaduwen op het gezicht. Maar no worries, dat is het geval op bijna elke trouw, ik ben het dus gewend! Het enige wat we dan moeten doen, is ervoor zorgen dat we een locatie kiezen waar we in de schaduw kunnen shooten (of bijvoorbeeld op een plek waar de zon wat door de bomen komt). Ik help jullie met veel plezier bij het kiezen van een leuke locatie. Tijdens de fotoshoot neem ik een veel actievere rol op. Ik ga jullie begeleiden bij het ‘poseren’ en geef jullie steeds instructies of inspiratie. Als ik kan kiezen, voorzie ik voor de fotoshoot liefst een uur, maar ik heb het ook al op een kwartier gedaan. Alles kan!

15u30 – 16u00: ontvangst

Na de fotoshoot wil je je gasten waarschijnlijk ontvangen op de feestlocatie. Ik zie dat dit soms nogal krap wordt ingepland. Afhankelijk van het aantal gasten en de locatie, voorzie je best toch een half uur voor eventuele laatkomers. Ik spring van mijn actieve rol weer in mijn rol als reportagemaker en probeer ervoor te zorgen dat elke gast minstens één keer op de foto staat.

16u00 – 16u30: ceremonie

Willen jullie zelf ook een ceremonie organiseren? Superleuk! Meestal overlopen we enkele weken op voorhand ook eens het programma van de ceremonie. Zo weet ik perfect waar ik moet staan op welk moment. Indien jullie dat willen, kan ik ter plekke ook advies geven over de opstelling van de ceremonie om ervoor te zorgen dat het licht van de juiste kant komt.

16u30 – 17u00: groepsfoto’s

Na de ceremonie begint de receptie. Het begin van de receptie is het perfecte moment om enkele groepsfoto’s te trekken met de familie en de getuigen. Mijn ultieme tip om jezelf te ontzorgen: voorzie iemand, bijvoorbeeld een getuige, die dit in goede banen leidt. Denk op voorhand al eens na over wie je op de groepsfoto’s wilt en in welke combinaties. Een getuige kan op dat moment dan met jullie lijstje de juiste mensen verzamelen en ik doe een voorstel m.b.t. de plek en opstelling. Afhankelijk van jullie smaak trekken we vooral klassieke groepsfoto’s of eerder uitbundige foto’s.

17u00 – 18u00: receptie

Ook tijdens de receptie probeer ik ervoor te zorgen dat elke gast minstens één keer mooi op beeld staat. Vaak zijn er enkele koppels, gezinnen of collega’s die graag ook een aparte groepsfoto willen. Daar mogen ze mij altijd voor op de schouder komen tikken!

18u00 – 20u30: diner & dessertenbuffet

Rond 18u gaan we aan tafel. Nadat ik van elke tafel enkele foto’s ben gaan trekken, is het ook voor mij een moment om even te gaan zitten. Tijdens het eten spring ik vaak recht als er dingen gebeuren zoals speeches of cadeaus.
Tip: als het past in het programma, kan je ook een kort moment voorzien voor golden hour foto’s. Een uur voordat de zon ondergaat (kan je checken via deze website: https://www.sunrise-and-sunset.com/nl/sun/belgie/brussels) is het licht op z’n mooist. Als je op dat moment een kwartiertje kan voorzien voor enkele extra foto’s als koppel, maak je mij daar helemaal blij mee. En jezelf ook als je de foto’s ontvangt, trust me!

20u30 – 20u45: openingsdans

Na het eten is het tijd om te dansen, met als eerste op het programma de openingsdans. Vanaf dit moment (vaak ook al eerder) fotografeer ik met flits. Ik probeer zowel jullie in beeld te brengen als de mooie reacties van de gasten en natuurlijk ook jullie eventuele first dance met mama en/of papa.

20u45 tot in de vroege uurtjes: avondfeest

Na de openingsdans barst het feest los. Jullie kunnen nog doorgaan tot in de vroege uurtjes, voor mij is dat meestal niet nodig. Ik raad aan om na de openingsdans nog 1 à 1,5 uur te voorzien voor party pics. Zo zorg ik ervoor dat ik zo veel mogelijk gasten op de foto heb én dat ik ook wat kan experimenteren met verschillende flitstechnieken. Nadat ik dag zeg tegen jullie en jullie gasten vertrek ik moe maar voldaan naar huis. Maar dan is het nog niet gedaan. Om ervoor te zorgen dat jullie foto’s veilig zijn, maak ik zodra ik thuiskom een back-up op mijn externe harde schijf. De volgende keer dat we elkaar horen is een 6-tal weken na jullie trouw, wanneer jullie foto’s afgewerkt zijn!

Zo, een hele boterham, maar dat was een typische programma van een volledige huwelijksdag. Ik ben super benieuwd wat jij vindt van deze blog. Was hij waardevol voor jou? Welke info mis je nog? Als je na het lezen nog met vragen zit, mag je me altijd contacteren via info@monokrohm.com.

MEER LEZEN ?

Wat is een first look en hoe gaat dit in zijn werk?

Overgewaaid uit de Verenigde Staten, maar daarom niet minder romantisch: een first look, het eerste moment dat jij en je partner elkaar zien op

Donna & Hans: een unieke industriële trouw in Thor Park (Genk)

Een huwelijksfeest in een rustieke schuur niets voor jou? Misschien heb je wel een voorliefde voor een unieke industriële trouwlocatie. Dat was zeker het
First look huwelijk

Wat is een first look en hoe gaat dit in zijn werk?

Overgewaaid uit de Verenigde Staten, maar daarom niet minder romantisch: een first look, het eerste moment dat jij en je partner elkaar zien op jullie trouwdag. Het is een magisch moment dat jullie natuurlijk graag op beeld willen laten vastleggen. Maar hoe pak je dat best aan?

LEES MEER
Industrieel trouwen in Thor Park Genk Barbarazaal

Donna & Hans: een unieke industriële trouw in Thor Park (Genk)

Een huwelijksfeest in een rustieke schuur niets voor jou? Misschien heb je wel een voorliefde voor een unieke industriële trouwlocatie. Dat was zeker het geval voor Donna en Hans, wiens huwelijksfeest doorging in de Barbarazaal van Thor Park in Genk.

LEES MEER