Fotograaf huwelijk trouw Leuven ceremonie

Een volledig trouwprogramma vanuit mijn perspectief als fotograaf

Met elk koppel dat op zoek is naar een huwelijksfotograaf, plan ik eerst een kennismakingsgesprek. Tijdens dat gesprek leren we elkaar beter kennen en overlopen we jullie dagplanning. Zo kan ik een inschatting maken van wat jullie belangrijk vinden. Ik geef daarbij ook soms advies, bijvoorbeeld over de volgorde van het dagprogramma of over de organisatie, dingen waar je niet altijd aan denkt als je voor de eerste keer trouwt. Daarom denk ik dat deze blog ook voor jullie waardevol kan zijn. Zo zie je bij het plannen van jullie huwelijk niets over het hoofd én kan je zien waar ik op let als fotograaf. Het spreekt voor zich dat jullie dit trouwprogramma niet exact moeten volgen, doe vooral jullie eigen ding! Deze blog dient enkel ter inspiratie.

08u30 – 10u30: klaarmaken

Volgens de traditie, die jullie natuurlijk niet hoeven te volgen, maken de bruid & bruidegom (of bruid & bruid of bruidegom & bruidegom) zich apart klaar. Als ik als fotograaf toekom, maak ik eerst even kennis met de bruid en haar suite. Daarna stel ik me eerder op als reportagemaker. Ik laat de haar- en make-upartiesten hun werk doen en begin meestal met de detailfoto’s (jurk, ringen, etc.). Je mag ook altijd een trouwuitnodiging of andere accessoires (vb. bloemen) voorzien om de detailfoto’s aan te kleden. Daarna trek ik foto’s van de bruid. Meestal zit zij al met haar gezicht naar het licht toe voor de make-upartiest. Dat maakt het voor mij gemakkelijk. Als de bruidegom zich in de buurt bevindt, glip ik een half uurtje weg om ook van hem enkele foto’s te trekken. Hij is meestal vroeger klaar, dus dan kan ik foto’s trekken terwijl hij zijn horloge vastmaakt, zijn strikje aandoet, etc. Tot slot is het tijd voor de aankleedfoto’s van de bruid. Deze foto’s zijn meestal ‘staged’ (in scène gezet). Ik wil jullie namelijk de nodige privacy geven tijdens het aankleden. Daarna maken we enkele aankleedfoto’s, eventueel samen met de ouders of getuigen.

10u30 – 11u00: first look

Na het klaarmaken is het tijd voor de first look: de eerste keer dat jullie elkaar aangekleed zien. Meestal ga ik klaarstaan met de bruidegom op een plek waar ik beide kanten (zicht op de bruid/zicht op de bruidegom) mooi kan belichten, vb. in de schaduw. De bruid komt iets later aangewandeld en tikt op de schouder van de bruidegom, die zich omdraait. De hele first look duurt meestal maar 10 minuutjes, maar ik vind het vaak een van de mooiste onderdelen van de dag. Helaas kan ik mezelf niet in 2 splitsen. Daarom fotografeer ik meestal: het aankomen van de bruid (dus zicht op de bruid), de reactie van de bruidegom (dus zicht op de bruidegom) en tot slot enkele foto’s van jullie beiden terwijl jullie elkaar een knuffel en kus geven. In deze blog vind je nog meer info over de verschillende mogelijkheden van een first look.

11u30 – 12u30: burgerlijke trouw

Sommige koppels plannen hun burgerlijke trouw liever op een andere dag, maar voor de vorm neem ik dit onderdeel er even bij. Tijdens de burgerlijke trouw hou ik me op de achtergrond, al probeer ik wel vanuit alle hoeken zowel jullie als koppel als jullie gasten vast te leggen op beeld. Dit is een van de enige momenten van de dag waarop ik vaak met 2 camera’s fotografeer, omdat ik op dit moment echt niks mag missen van wat er gebeurt. De burgerlijke trouwceremonie duurt meestal maar een kwartiertje, maar achteraf wil je waarschijnlijk ook wel een moment om een glaasje te drinken met de aanwezigen, felicitaties in ontvangst te nemen en/of wat groepsfoto’s te trekken.

13u00 – 13u30: lunch

Het klinkt misschien stom maar vergeet zeker niet om voldoende te eten en voldoende (water) te drinken op je trouwdag. Het is een leuke maar vermoeiende dag, dus plan zeker een moment om wat energie aan te vullen. Oh ja, en ik moet natuurlijk ook iets eten, anders hou ik het niet vol tot ‘s avonds.

14u00 – 15u00: fotoshoot

Nu is het tijd voor de fotoshoot. In alle eerlijkheid: als het aan mij zou liggen, zou ik die liever op een ander moment van de dag plannen. Huwelijken gaan vaak door tijdens de zomermaanden. Dan is er op dit moment van de dag erg veel zon, wat kan zorgen voor harde schaduwen op het gezicht. Maar no worries, dat is het geval op bijna elke trouw, ik ben het dus gewend! Het enige wat we moeten doen, is ervoor zorgen dat we een locatie kiezen waar we ook in de schaduw kunnen shooten (of bijvoorbeeld op een plek waar de zon wat door de bomen komt). Ik help jullie met veel plezier bij het kiezen van een leuke locatie. Tijdens de fotoshoot neem ik een heel actieve rol op. Ik begeleid jullie bij het ‘poseren’ en geef jullie steeds instructies of inspiratie. Als ik kan kiezen, voorzie ik voor de fotoshoot liefst een uur, maar ik heb het ook al op een kwartier gedaan. Alles kan!

15u30 – 16u00: ontvangst

Na de fotoshoot wil je je gasten waarschijnlijk ontvangen op de feestlocatie. Ik zie dat dit soms nogal krap wordt ingepland. Afhankelijk van het aantal gasten en de locatie, voorzie je best minstens een half uur voor eventuele laatkomers. Ik spring van mijn actieve rol weer in mijn rol als reportagemaker en probeer ervoor te zorgen dat de gasten ook zoveel mogelijk op foto staan.

16u00 – 16u30: ceremonie

Willen jullie zelf een ceremonie organiseren? Superleuk! Meestal overlopen we enkele weken op voorhand ook eens het programma van de ceremonie. Zo weet ik ongeveer waar ik best sta op welk moment. Indien jullie dat willen, kan ik ter plekke ook advies geven over de opstelling van de ceremonie om ervoor te zorgen dat het licht van de juiste kant komt.

16u30 – 17u00: groepsfoto’s

Na de ceremonie begint de receptie. Het begin van de receptie is het perfecte moment om enkele groepsfoto’s te trekken met de familie en de getuigen. Mijn ultieme tip om jezelf te ontzorgen: voorzie iemand, bijvoorbeeld een assertieve getuige, die dit in goede banen leidt. Denk op voorhand al eens na over wie je op de groepsfoto’s wilt en in welke combinaties. Een getuige kan op dat moment met jullie lijstje de juiste mensen verzamelen en ik doe een voorstel m.b.t. de plek en opstelling. Afhankelijk van jullie smaak trekken we vooral klassieke groepsfoto’s of eerder speelse/uitbundige foto’s.

17u00 – 18u00: receptie

Ook tijdens de receptie probeer ik ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk gasten op beeld staan. Vaak zijn er enkele koppels, gezinnen of collega’s die graag ook een aparte groepsfoto willen. Daar mogen ze mij altijd voor op de schouder komen tikken!

18u00 – 20u30: diner & dessertenbuffet

Rond 18u gaan we aan tafel. Nadat ik van elke tafel enkele foto’s ben gaan trekken, is het ook voor mij een moment om even te gaan zitten. Tijdens het eten spring ik vaak recht als er dingen gebeuren zoals speeches of cadeaus.
Tip: als het past in het programma, kan je ook een kort moment voorzien voor golden hour foto’s. Een uur voordat de zon ondergaat (kan je checken via deze website: https://www.sunrise-and-sunset.com/nl/sun/belgie/brussels) is het licht op z’n mooist. Als je op dat moment een kwartiertje kan voorzien voor enkele extra foto’s als koppel, maak je mij daar helemaal blij mee. En ook voor jullie is dit vaak een fijn moment om even te ontsnappen aan de drukte.

20u30 – 20u45: openingsdans

Na het eten is het tijd om te dansen, met als eerste op het programma de openingsdans. Vanaf dit moment (soms ook al eerder) fotografeer ik met flits. Ik probeer zowel jullie in beeld te brengen als de mooie reacties van de gasten en natuurlijk ook jullie eventuele first dance met mama en/of papa.

20u45 tot in de vroege uurtjes: avondfeest

Na de openingsdans barst het feest los. Jullie kunnen nog doorgaan tot in de vroege uurtjes, voor mij is dat meestal niet nodig. Ik raad aan om na de openingsdans nog 1 à 1,5 uur te voorzien voor party pics. Nadat ik dag zeg tegen jullie en jullie gasten vertrek ik moe maar voldaan naar huis. Maar dan is het nog niet gedaan. Om ervoor te zorgen dat jullie foto’s veilig zijn, maak ik meteen een back-up op mijn externe harde schijf. We horen elkaar al snel opnieuw, wanneer ik jullie preview heb bewerkt.

Zo, een hele boterham, maar dat was een typische programma van een volledige huwelijksdag. Ik ben super benieuwd wat jij vindt van deze blog. Was hij waardevol voor jou? Welke info mis je nog? Als je na het lezen nog met vragen zit, mag je me altijd contacteren via info@monokrohm.com.

MEER LEZEN ?

Business minishoots 2024

Heb jij als zelfstandige nood aan foto’s voor je website en social media? Schrijf je dan in voor een minishoot: een laagdrempelige fotoshoot van

Help, wat als ik niet fotogeniek ben?

“Pas op, ik ben echt niet fotogeniek hoor.” Ik hoor het wel vaker bij mensen die een fotoshoot hebben geboekt. En effectief, voor sommige