Wat als ik niet fotogeniek ben?

Help, wat als ik niet fotogeniek ben?

“Pas op, ik ben echt niet fotogeniek hoor.” Ik hoor het wel vaker bij mensen die een fotoshoot hebben geboekt. En effectief, voor sommige mensen is het nu eenmaal gemakkelijker om natuurlijk op de foto te staan. Is dat erg? Nee hoor! Er zijn namelijk genoeg trucjes voor ‘niet-fotogenieke mensen’ om ook ontspannen, natuurlijk en knap op de foto te staan.

1. Beweeg

Probeer kleine bewegingen te integreren in je pose. Zelfs op een stilstaand beeld zorgt beweging ervoor dat je natuurlijk en ontspannen op de foto staat (zelfs al voelt het awkward op het moment zelf). Strijk bijvoorbeeld een haarlok achter je oren, stap enkele passen richting de camera of kijk afwisselend in de camera en opzij.

2. Gebruik attributen

Als je je ongemakkelijk voelt voor de camera, is dat meestal omdat je ineens niet meer weet wat je met je handen moet doen. Herkenbaar? Probeer dan eens attributen te gebruiken. Voor business fotoshoots kan je bijvoorbeeld een laptop, gsm of mok meebrengen. Maar ook kleding op zich kan een prop zijn. Zo kan je bijvoorbeeld een hoed of een stuk van je maxi jurk vasthouden.

3. Negeer de camera

Moeilijk, I know! Maar weet dat je niet altijd recht in de camera hoeft te kijken. Als je op de foto gaat met je partner of gezin, zijn foto’s waarop je naar hen kijkt vaak nog spontaner en mooier. Maar ook als je alleen op de foto gaat, kun je eens naar boven of opzij kijken, wat misschien zelfs nog minder intimiderend is dan naar de camera en fotograaf kijken.

4. Zit of leun

Als je jezelf geen houding weet te geven, kan je jezelf ook extra houvast geven door ofwel te gaan zitten ofwel ergens tegenaan te leunen. Deuropeningen zijn mijn persoonlijke favoriet. Die kleine switch in houding kan een enorm groot verschil maken in hoe jij je voelt!

5. Kies de juiste kleding

Kies voor een outfit waarin jij je goed voelt. Je vermijdt dus ook best kledij die niet goed past of die niet goed blijft zitten. Kies bij voorkeur voor een kleur die bij je past en die niet overheerst (erg drukke prints zijn dan ook meestal niet ideaal). Kleding die je als prop kunt gebruiken, is nog beter. Voorbeelden daarvan zijn lange, losse jurken of een blazer (die je over je armen kunt zwieren).

Tot slot nog een bonustip: vertrouw erop dat wij fotografen weten wat we doen en dat we al honderden niet-modellen hebben gefotografeerd net zoals jij. We gaan je goed begeleiden gedurende de fotoshoot en als er dan toch eens een minder mooie foto tussen zit, hoeft niemand dat te weten!

MEER LEZEN ?

Wanneer boek je je trouwfotograaf?

Tip voor koppels die gaan trouwen: boek vroeg genoeg je fotograaf. Hoe vroeg? Dat hangt af van een aantal zaken.

Business minishoots 2024

Heb jij als zelfstandige nood aan foto’s voor je website en social media? Schrijf je dan in voor een minishoot: een laagdrempelige fotoshoot van