Onmisbare tools en software voor elke fotograaf

Zoals veel fotografen ben ik een beetje een geek als het over gear gaat: lenzen, belichting, camera accessoires, … Ik zou er uren over kunnen praten. Maar daarnaast ben ik ook een sucker voor alles wat te maken heeft met software en tools. Wil jij de efficiëntie van je zaak verhogen? Kijk dan even na of je al gebruikmaakt van deze tools.

1. Photo Mechanic

Shame on me, Photo Mechanic leerde ik pas een dik jaar geleden kennen. Deze culling tool (software om je foto’s te selecteren) heeft mij sindsdien zo ongelooflijk veel tijd bespaard! En laat foto’s selecteren nu net het minst leuke onderdeel zijn van de job. Enfin, dat vind ik toch. Met Photo Mechanic selecteer ik een fotoshoot van een uur op minder dan een kwartier tijd. Over een huwelijk doe ik maximum 2 uur. Photo Mechanic is echt een onmisbare tool als professioneel fotograaf. Niet gratis, wel 100% zijn geld waard. Twijfel je nog? Neem dan eerst een gratis proefperiode: https://home.camerabits.com/downloads/.

2. Pic-Time

Lever jij je afgewerkte foto’s af via Dropbox of WeTransfer? Hoog tijd om daar verandering in te brengen. Met Pic-Time lever jij je foto’s af via een prachtige digitale galerij. Een leuk cadeautje verpak je toch ook in mooi inpakpapier? Voilà, hetzelfde. En het beste van al moet nog komen: via Pic-Time kun je meteen ook fotoproducten aanbieden zoals prints, fotoboeken en kaders. Je kies zelf je prijs en leveranciers en Pic-Time doet de rest! Meer info op https://www.pic-time.com/. Met code QV5QLT ontvang je bovendien een maand gratis binnen het betaalde plan.

3. Trello

Trello is mijn favoriete app voor planning en project management. In Trello creëer je boards waarin je cards (elementen) structureert in lists (kolommen) die je zelf kan aanpassen. Ik heb bijvoorbeeld een kolom met alle taken die ik ooit moet doen, een kolom met inspo (locaties waar ik wil shooten, ideetjes voor de blog, etc.), een kolom met dringende to do’s en tot slot een kolom met afgewerkte taken. Maar ik ken ook veel fotografen die de tool gebruiken bij hun workflow. Elke kolom is dan een verschillende stap in hun workflow (vb. foto’s selecteren, album ontwerpen, survey sturen, etc.) en elke card is een klant waarbij deze telkens in de juiste stap van de workflow wordt gezet. Bref: heel handig, en ook volledig gratis via https://trello.com/home.

4. Canva

Canva is een design tool voor niet-designers. Via Canva maak je supersnel grafisch werk, van bedankkaartjes tot volledige brochures. Hoewel de online tool uiteraard geen volwaardige vervanger is voor een professioneel vormgever, is het toch super handig om snel en gemakkelijk ontwerpen te maken voor je zaak. Canva is grotendeels gratis, maar voor enkele opties moet je een (relatief goedkoop) abonnement nemen. In mijn ogen de moeite waard, maar je kan altijd eens gratis proberen via https://www.canva.com/.

5. VRT Schrijfassistent

Als fotograaf moeten we regelmatig teksten schrijven: voor onze social media, voor onze website, … Die teksten kan je wel zo vaak nalezen als je wilt, maar als je ze zelf hebt geschreven, haal je de fouten er vaak niet uit. En als je dan van je volgers berichten krijgt à la “eh Tessa, ik denk dat er een dt-fout in je laatste post staat”, dan is dat toch een beetje gênant. In zo’n geval is de VRT schrijfassistent super handig en het is een tool die niet veel mensen kennen (denk ik). Het handige aan de schrijfassistent is dat hij niet enkel fouten verbetert m.b.t. spelling en grammatica, maar ook advies geeft over stijl. Volledig gratis te gebruiken via https://schrijfassistent.be/index.php

MEER LEZEN ?

Wanneer boek je je trouwfotograaf?

Tip voor koppels die gaan trouwen: boek vroeg genoeg je fotograaf. Hoe vroeg? Dat hangt af van een aantal zaken.

Business minishoots 2024

Heb jij als zelfstandige nood aan foto’s voor je website en social media? Schrijf je dan in voor een minishoot: een laagdrempelige fotoshoot van