Wat ik leerde in 1 jaar ondernemen

Monokrohm mag 1 kaarsje uitblazen, oftewel: ik ben sinds 1 jaar zelfstandige. Zelfstandige en ondernemer zijn voor mij niet helemaal synoniemen. Toch heb ik ook al een beetje mogen proeven van het ondernemerschap, met vallen en opstaan. Ik mag hopen dat ik de komende jaren nog evenveel mag groeien, maar dit zijn alvast de belangrijkste lessen die ik heb geleerd in mijn eerste jaar als ondernemer.

Les 1: Als het over klanten gaat, luister je best naar je gevoel

In mijn eerste jaar als ondernemer heb ik zo’n 3-tal keer een raar gevoel gehad bij een nieuwe klant. Omdat ik dat gevoel niet kon verklaren, heb ik er toen voor gekozen om dat te negeren en dat had ik eigenlijk niet mogen doen. Keer op keer bleken dit klanten die last-minute afzegden, niet op tijd betaalden of bleken dit klanten waar ik gewoon echt geen klik mee had. Als ik op voorhand beter naar mijn gevoel had geluisterd, had ik die situaties telkens kunnen vermijden.

Zeer belangrijke sidenote: met de meeste klanten heb ik wél een supergoede klik en werk ik enorm graag mee samen. 😉

Les 2: Denk wat beter na over je naam

Hoewel dit mijn eerste jaar is als zelfstandige, fotografeerde ik daarvoor ook al veel voor familie en vrienden en als vrijwilliger voor een aantal organisaties. Dat deed ik toen onder de naam Monokrohm. Ik wilde niet gewoon ‘Tessa Delbeke photography’ of iets dergelijks nemen en hoewel ik me nog steeds erg kan vinden in het verhaal achter Monokrohm, wou ik dat ik toch wat beter had nagedacht over mijn naam. Om nog maar te zwijgen over de schrijfwijze ervan. Toevallig ken ik best veel zelfstandigen die helemaal niet (meer) blij zijn met hun naam, dus blijkbaar is dat heel normaal. Een rebranding zie ik niet meteen zitten, maar als iemand goede suggesties heeft, shoot! 😉

Les 3: Denk ook aan je work life balance

Als startende fotograaf is het soms verleidelijk om alle opdrachten aan te nemen die op je af komen. Het ‘te druk hebben’, lijkt dan een ver-van-je-bedshow. Toch kwam die drukte voor mij sneller dan verwacht. Oké, dat ik nog een deeltijdse vaste job heb en 2 kleine kindjes, heeft daar misschien ook wel iets mee te maken. Maar des te belangrijker is het om goed na te denken over hoeveel fotoshoots ik aan neem en wanneer ik die in plan. Ach ja, you live and you learn!

Les 4: Durf je prijzen te verhogen

Een beetje gelinkt aan de vorige les, maar ik heb echt moeten leren om mijn prijzen te verhogen. Zelfs nu zijn mijn prijzen nog aan de lage kant. Maar het aantal uren dat je als fotograaf investeert in een fotoshoot of huwelijk (kennismakingsgesprekken, mailverkeer, administratie, location scouten, voorbereiden, shooten, selecteren, editen, …) daar mag echt wel iets tegenover staan. Ja, ook als het werk superleuk is!

Les 5: School jezelf bij over business, niet over fotograferen

Hoewel ik áltijd kan bijleren als het gaat over fotografie, heb ik geleerd dat het minstens even belangrijk is om mezelf bij te scholen over de businesskant van het verhaal. Boekhouding, marketing, sales… dat zijn zo’n belangrijke aspecten van het ondernemerschap. Mijn favoriete resources van het afgelopen jaar: de podcast van FastforwardAmy en het boek They Ask, You Answer van Marcus Sheridan.

Als ik heel eerlijk ben, zou ik nog zó veel lessen kunnen opnoemen. Ik krijg vaak te maken met imposter syndrome en dan lijkt het soms alsof ik mezelf nooit écht ondernemer ga voelen. Maar als ik dan even stil sta bij de weg die ik de afgelopen jaren heb afgelegd, voel ik me toch best trots.

MEER LEZEN ?

Wat is een first look en hoe gaat dit in zijn werk?

Overgewaaid uit de Verenigde Staten, maar daarom niet minder romantisch: een first look, het eerste moment dat jij en je partner elkaar zien op

Donna & Hans: een unieke industriële trouw in Thor Park (Genk)

Een huwelijksfeest in een rustieke schuur niets voor jou? Misschien heb je wel een voorliefde voor een unieke industriële trouwlocatie. Dat was zeker het
First look huwelijk

Wat is een first look en hoe gaat dit in zijn werk?

Overgewaaid uit de Verenigde Staten, maar daarom niet minder romantisch: een first look, het eerste moment dat jij en je partner elkaar zien op jullie trouwdag. Het is een magisch moment dat jullie natuurlijk graag op beeld willen laten vastleggen. Maar hoe pak je dat best aan?

LEES MEER
Industrieel trouwen in Thor Park Genk Barbarazaal

Donna & Hans: een unieke industriële trouw in Thor Park (Genk)

Een huwelijksfeest in een rustieke schuur niets voor jou? Misschien heb je wel een voorliefde voor een unieke industriële trouwlocatie. Dat was zeker het geval voor Donna en Hans, wiens huwelijksfeest doorging in de Barbarazaal van Thor Park in Genk.

LEES MEER