Wat is het beste moment van de dag om foto’s te trekken?

Plan je binnenkort een fotoshoot? Of ben je volop je huwelijk aan het voorbereiden? Dan is het een goed idee om al eens na te denken over hoe laat je je fotoshoot wilt plannen. Op verschillende momenten van de dag krijg je namelijk een heel ander licht, en laat dat nu net enorm bepalend zijn voor de uiteindelijke foto’s. Het licht verandert ook afhankelijk van het seizoen, en ik moet jullie niet vertellen dat ons Belgisch weertje ook wel eens roet in het eten gooit. Maak je geen zorgen, ik leg je alles uit wat je moet weten.

Vermijd volle zon

Fotograferen in de gietende regen vindt niemand leuk. Maar volle zon is ook niet altijd de beste keuze. Als je je fotoshoot overdag wilt plannen, is er meestal veel licht, en dan geeft volle zon harde (onflatterende) schaduwen op je gezicht. Dan is het dus beter om een moment te kiezen dat er veel bewolking is. Kan je niet anders dan de fotoshoot rond de middag inplannen? Zoek dan een plek met veel schaduw, vb. een bos.

Golden hour, de heilige graal van veel fotografen

Golden hour is het favoriete moment om te fotograferen voor 95% van de fotografen. Dit ‘gouden uur’ is het eerste uur na zonsopkomst en het eerste uur vóór zonsondergang. Het licht is dan mooi warm en toch heel zacht, ook bij volle zon. Wanneer golden hour valt, verschilt van dag tot dag. Van mei tot en met augustus valt golden hour vroeg ‘s ochtends en laat ‘s avonds. Dat is dus het ideale moment voor koppels om na de werkuren een fotoshoot in te plannen (zei daar iemand ‘romantische date’?). Voor gezinnen met jonge kinderen, is het dan weer beter om in maart, april of september een fotoshoot in te plannen, omdat golden hour dan wat vroeger op de avond valt.

Blue hour, watte?

Iets minder gekend dan golden hour, is blue hour. Dit is het uur (eigenlijk eerder het half uur) vlak vóór zonsopkomst en vlak na zonsondergang. Er is dan wel licht, maar het is heel zacht en de lucht heeft een felblauwe schijn. Dit licht is iets minder evident om mee te fotograferen, maar het geeft de foto’s wel een heel unieke uitstraling.

.

En wat dan in de winter?

In de wintermaanden, wanneer het donkerder en grijs is, hebben we zo veel mogelijk licht nodig. Dan is een fotoshoot overdag, op een open locatie, wel een goede keuze. Ligt er sneeuw? Nog beter! Wit reflecteert het licht en zorgt dus voor een mooi egaal verlichte foto.

Dit zijn natuurlijk maar algemene tips om in het achterhoofd te houden. Gaat je fotoshoot helemaal mislukt zijn als je fotografeert om 13u op een zonnige dag? Nee, natuurlijk niet! Maar als je de mogelijkheid hebt om je fotoshoot in te plannen op een moment met mooier licht, is dat wel écht de moeite waard.

Trouw je in de zomer en wil je de fotoshoot toch rond de middag inplannen? Probeer dan rond zonsondergang een kwartiertje te voorzien voor een paar extra foto’s met je partner of met de suite. Hier vind je een overzicht van hoe laat de zon opkomt en ondergaat per datum.

.

MEER LEZEN ?

Wat is een first look en hoe gaat dit in zijn werk?

Overgewaaid uit de Verenigde Staten, maar daarom niet minder romantisch: een first look, het eerste moment dat jij en je partner elkaar zien op

Donna & Hans: een unieke industriële trouw in Thor Park (Genk)

Een huwelijksfeest in een rustieke schuur niets voor jou? Misschien heb je wel een voorliefde voor een unieke industriële trouwlocatie. Dat was zeker het
First look huwelijk

Wat is een first look en hoe gaat dit in zijn werk?

Overgewaaid uit de Verenigde Staten, maar daarom niet minder romantisch: een first look, het eerste moment dat jij en je partner elkaar zien op jullie trouwdag. Het is een magisch moment dat jullie natuurlijk graag op beeld willen laten vastleggen. Maar hoe pak je dat best aan?

LEES MEER
Industrieel trouwen in Thor Park Genk Barbarazaal

Donna & Hans: een unieke industriële trouw in Thor Park (Genk)

Een huwelijksfeest in een rustieke schuur niets voor jou? Misschien heb je wel een voorliefde voor een unieke industriële trouwlocatie. Dat was zeker het geval voor Donna en Hans, wiens huwelijksfeest doorging in de Barbarazaal van Thor Park in Genk.

LEES MEER