Hoe maak je instagramwaardige zelfportretten?

Of je nu een nieuwe profielfoto wilt op Instagram of een leuke date aan de haak wilt slaan op Tinder, mooie zelfportretten zijn tegenwoordig een must-have. We leven nu eenmaal in het tijdperk van social media en foto’s van jezelf zijn als het ware jouw visitekaartje. Aangezien je geen tweede keer een eerste indruk kan maken, zijn ze dus erg belangrijk. Maar geen zorgen: met deze tips leer jij in geen tijd hoe jij Instagramwaardige zelfportretten kan trekken.

Zoek de beste locatie

Zoek een plek in huis waar veel licht binnenvalt, bijvoorbeeld een kamer met een groot raam. Natuurlijk daglicht is namelijk het meest flatterend. De echte durvers kunnen natuurlijk ook naar buiten gaan. Wil jij zelfportretten trekken met je gsm? Download dan hier mijn gratis gids voor professionele portretfotografie met je smartphone.

Verzamel je benodigdheden

Kies je outfit en verzamel eventueel andere objecten waar jij mee op de foto wilt staan, vb. een boek, een camera, een tas thee, etc. Accessoires als deze zorgen ervoor dat je meer van je persoonlijkheid toont op de foto en daarbij helpen ze om je minder awkward te voelen voor de camera omdat je iets hebt om vast te houden. Weet je niet wat aan te doen? Lees mijn blog voor wat kleding-inspiratie.

Strike a pose

Bedenk enkele poses die je kan aannemen voor de foto of zoek inspiratie op Instagram of Pinterest. Vind je recht in de camera kijken eng? Kijk dan opzij of doe iets met je accessoire. Je hoeft ook niet per se recht te staan voor je foto. Probeer bijvoorbeeld eens te gaan zitten op de grond. Probeer niet tegen je achtergrond te staan, maar neem een stapje naar voor. Zo spring jij er nog beter uit!

Gedaan met badkamerselfies

Sorry, badkamerselfies in de spiegel zijn niet meer van deze tijd! Zet je smartphone (of camera) op self timer en bepaal je frame. Om het jezelf gemakkelijker te maken, kan je eventueel een statief of gorillapod gebruiken. Heb je dat niet? Geen probleem! Je kunt je gsm ook balanceren op een tafeltje of stoel. Let wel op de hoek: foto’s die langs onder worden getrokken (je camera staat dan lager dan je gezicht) zijn meestal minder flatterend.

De laatste stap: bewerken

Heb je enkele foto’s getrokken waar jij tevreden mee bent? Dan kun je overgaan tot de laatste stap: de foto bewerken. Speel met de belichting en kleuren van de foto. Van extreme filters blijf je daarentegen beter weg. Er bestaan ontelbare mobiele apps om je foto’s te bewerken, maar mijn favorieten zijn VSCO en Lightroom.

Wil je jezelf toch eens trakteren op ’the real thing’? Neem dan contact op om een professionele fotoshoot te boeken.

MEER LEZEN ?

Wanneer boek je je trouwfotograaf?

Tip voor koppels die gaan trouwen: boek vroeg genoeg je fotograaf. Hoe vroeg? Dat hangt af van een aantal zaken.

Business minishoots 2024

Heb jij als zelfstandige nood aan foto’s voor je website en social media? Schrijf je dan in voor een minishoot: een laagdrempelige fotoshoot van